Lär känna dig själv.
Visste du att en av de mest kraftfulla själv förbättringsverktygen
 är nära till hands?

Nej, det är inte att träna eller sova   (även om det är bra vanor). Det är något ännu enklare – lär dig hur man börjar tillämpa journaling.

Även om det har funnits i tusentals år så står journaling för närvarande i rampljuset. Från självhjälps bloggar till kända författare som Deepak Chopra – Oprah – Tony Robbins. Alla pratar om de livs förändrande fördelarna med att lära sig att skriva dagbok.

Trots att det nyligen ökat i popularitet är detta inte bara en ny trend för självhjälp. Om det utövas konsekvent kan det förändra livet själsligt, mentalt, känslomässigt och fysiskt. Det är det perfekta verktyget för självkännedom.

Låt oss utforska vikten av att föra en dagbok och hur man kan införliva denna kraftfulla vana i ditt dagliga liv.

Journaling förändrade personligen mitt liv. BIG TIME när ag började för över 10 år sedan.

Vad är Journaling

Journaling är en skriftlig redogörelse för dina tankar och känslor när du navigerar i vardagen.

Det fina med det är att det inte finns något rätt eller fel sätt att göra det på. Det är en djupt personlig upplevelse som kan ta sig många uttryck.

En dag kan det se ut som en dagboksanteckning, liknande de du kanske skrev när du var tonåring. Nästa dag kan det vara en lista över saker som ger dig glädje eller en lista över dina mål.

Att utveckla en journaling vana kan hjälpa dig att arbeta igenom dina känslor, särskilt när du känner dig orolig eller ledsen. Det kan också hjälpa dig att växa, bli mer medveten och få meningsfulla insikter.

Av dessa skäl är journaling ett av de bästa verktygen för självhjälp.

Med det sagt kommer det inte som någon överraskning att några av de mest framgångsrika människorna i världen, inklusive Oprah, Mel Robbins, Warren Buffet och Eckhart Tolle, har gjort detta under nästan hela sina liv.

Vikten av Journaling?

Det enda sättet att skörda dina belöningar som kommer med journaling är att vara konsekvent. Detta innebär att du gör det till en daglig vana snarare än en tillfällig hobby.

Att skriva dagligen är enormt kraftfullt då det kan leda till insikter – genombrott och hjälpa dig att bearbeta svåra känslor och situationer. ( Jag pratar alltid med mina kunder om vikten av att göra detta).

Att lära sig att skriva en dagbok är också en bra mindfullness övning eftersom det hjälper dig att fokusera på nuet. Att vara närvarande utan att oroa sig för det förflutna eller framtiden är en mycket lugnande och fridfull känsla som skapar avslappning i själ – sinnet och kroppen.

De lugnande effekterna av daglig journaling kan också hjälpa till att läka psykisk och fysisk trötthet. Om du till exempel gör 20 minuters journaling till  din rutin innan du går och lägger dig så kan det hjälpa dig att släppa taget om stressen  innan du lägger dig. Gör du den på morgonen så kan du genom denna rutin skapa enormt bra förutsättningar för din dag.Vi skulle kunna ägna hela dagen åt att prata om de många fördelarna med att föra dagbok. Men hur startar man en? Processen är enkel, men det kan kännas skrämmande att titta på den första tomma sidan i din anteckningsbok.

 

Hur man börjar journalföra (och gör det till en vana)

1. Hitta de journalteknik som fungerar för dig

Många människor föredrar att föra en pappersdagbok eftersom det hjälper dem att utveckla och uttrycka idéer tydligare. Men att sätta penna på papper är inte det enda sättet att skriva dagbok.

När du först börjar skriva är det viktigt att hitta den metod som fungerar bäst för dig.

Du kanske upptäcker att det enkla är att använda en bärbar dator för att din journaling ska bli roligare för dig. Du behöver inte heller begränsa dig till en metod.

Säg att du föredrar att skriva per hand, men du får en explosion av inspiration under din morgonpendling med tunnelbanan. I så fall kan du använda mobilen på din telefon för att skriva ner dina tankar innan du glömmer dem. (Jag rekommenderar dock att man för över dem till en skrivbok för att ha allt på samma ställe. Känn vad som känns bäst för dig).

2. Släpp bedömningar (Det är bara för dina ögon)

Det finns inget rätt eller fel sätt att det här på. När du skriver är det viktigt att på medkänsla för dig själv och lämna din inre kritiker utanför. Oroa dig inte för saker som grammatik eller stavning. Du skriver bara för dina ögon, inte för en publik. När du är självkritisk eller rädd att någon ska läsa din dagbok, tenderar du att censurera dig själv och vara mindre autentisk. (SLÄPP DET).

3. Håll förväntningarna realistiska

Förvänta dig inte att skriva sidor fyllda med insiktsfulla tankar när du börjar.

Att ha orealistiska förväntningar kan faktiskt avskräcka dig från att fortsätta eftersom du inte direkt ser framsteg.

Som alla andra vanor behöver du sätta realistiska mål och ta små steg för att se resultat.

4. Skapa en skrivrutin

Det är lätt att skriva på dagar då du känner dig inspirerad och motiverad. Men hur är det när du inte är det?

Att skapa en skrivrutin och schemalägga tid kan hjälpa dig att hålla koll, även under dagar då du känner dig oinspirerad.

Du kan till exempel avsätta tid varje morgon efter frukost eller varje kväll innan du lägger dig, även om det bara är fem till tio minuter. 

5. Journal om allt som du kommer att tänka på

När det kommer till vad du vill skriva om är möjligheterna obegränsade. Du kan skriva om din dag, dina tankar och känslor eller något som inspirerat dig.

Du kan också använda den som ett utlopp för att släppa tunga känslor som ilska, frustration eller sorg. Att skriva ner dessa känslor på papper kan befria dig från att ha dem kvar i ditt sinne. (LÄS ALLTID HÖGT VADDU HAR SKRIVIT. DET HJÄLPER DIG ATT SLÄPPA UT DET).

I sin bok ”The Artist’s Way” berättar författaren Julia Cameron om en metod som kan hjälpa dig att skriva dagbok om du inte är säker på var du ska börja. Det kallas ”morgonsidorna”.

Varje dag efter att du har vaknat, öppna din dagbok och börja skriva två, tre sidor fyllda med alla tankar som du tänker på just då.

Denna ström-av-medvetande-skrivning har varit terapeutisk för dem som har provat det. Det har hjälpt dem att bearbeta känslor, få klarhet och låsa upp sin kreativa sida. 

6. Använd journaluppmaningar

Det kommer att finnas dagar då du stirrar på din dagbok och inte har någon aning om vad du ska skriva om.

Här är en lista över saker att skriva om de dagar du känner dig blockerad:

  • En lista över saker och människor som du är tacksam för.
  • En ny situation som utmanar dig.
  • Ett (oskickat) brev till någon i ditt liv
  • Små saker som ger dig glädje hela dagen
  • Det bästa beslutet du någonsin har tagit.
  • Dagliga affirmationer som (Jag förtjänar glädje.).

7. Bli kreativ

Var inte rädd för att uttrycka dig och vara kreativ. Journaling är inte bara prosa. Det kan vara poesi, skissar, konst, texter eller något annat som låter dig uttrycka dig själv.  

 

LYCKA TILL💕